Sağlık

Dünya’da Her Yıl 10 Milyondan Fazla Kişi Yakalanıyor! Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Ceylanpınar Devlet Hastanesinde, Uzman Doktor her yıl milyonlarca insanın hayatını etkileyen tüberküloz (verem), erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir ve tedavi edilebileceğini belirti.

Ceylanpınar Devlet Hastanesinde "24 Mart Dünya Tüberküloz" kapsamında stant kuruldu.  İç Hastalıkları Uzmanı Ferhat Çaça’nın katılımıyla ve Eğitim Birimi tarafından hasta ve hasta yakınlarına, hastane personeline broşür dağıtılıp veremin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve Tüberküloz’dan korunma yolları konusunda hakkında bilgi verildi.

24 Mart Dünya Verem Günü, verem (tüberküloz) hastalığına dikkat çekmek ve bu hastalıkla mücadele konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl dünya genelinde kutlanan önemli bir gündür.

Dünya genelinde her yıl 10 milyondan fazla insan bu hastalığa yakalanıyor.

VEREM HASTALIĞI NEDİR?

Verem, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle akciğerleri etkiler, ancak vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilir.

NASIL BULAŞIR MI?

Verem, hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya saçılan mikrop içeren damlacıkların solunmasıyla bulaşır.

VEREMİN BELİRTİLERİ

Uzun süren öksürük (genellikle 2 haftadan uzun)

Ateş

Gece terlemesi

İştah kaybı

Kilo kaybı

Halsizlik

Göğüs ağrısı

Balgamda kan

ERKEN TANININ ÖNEMİ

Erken tanı, verem hastalığının tedavi edilmesinde ve yayılmasının önlenmesinde kritik öneme sahiptir. Erken teşhis edilen ve uygun şekilde tedavi edilen verem hastaları genellikle iyileşirler.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

BCG aşısı: Özellikle çocukları verem hastalığının ağır formlarından korumada etkilidir.

Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak.

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sistemini güçlendirmek.

Hasta kişilerin öksürürken veya hapşırırken ağızlarını ve burunlarını kapatmaları gerekmektedir.

VEREMİN TEDAVİSİ

Verem hastalığı, uzun süreli antibiyotik tedavisiyle tedavi edilir. Tedaviye düzenli olarak devam etmek, hastalığın tamamen iyileşmesi için çok önemlidir.

Verem hastalığı hakkında farkındalık yaratmak.

Erken tanının önemini vurgulamak.

Veremle mücadele çabalarını desteklemek.

Tüberküloz hastalığına karşı toplumu bilinçlendirmek.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin keşfedildiği tarih olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılında her yılın 24 Mart gününü "Dünya Tüberküloz Günü" olarak belirlemiştir.