Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan Salı akşamı geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılarak acil ameliyata alındı.

Yapılan açıklamada, Önder’in kalpten çıkan ana damarda yırtılma tespit edilmesi üzerine operasyon geçirdiği bildirildi. Aynı zamanda DEM Parti’nin İmralı Heyeti üyesi olan Önder’in tedavisinin hastanede sürdüğü öğrenildi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?

7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da Türkmen kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sırrı Süreyya Önder, çok yönlü kariyeriyle sinema, medya ve siyasette önemli izler bıraktı.

ERKEN YAŞAMI VE EĞİTİMİ

Babası Ziya Önder, Türkiye İşçi Partisi’nin Adıyaman kurucusu ve il başkanıydı. Babasını sekiz yaşında kaybeden Önder, annesi ve dört kardeşiyle dedesinin evine taşındı. Genç yaşta çalışmaya başlayan Önder; fotoğrafçılık, mevsimlik işçilik ve lastik tamirciliği gibi çeşitli işlerde bulundu.

Şanlıurfa’da Atlı Ailesinin Acı Günü Şanlıurfa’da Atlı Ailesinin Acı Günü

Adıyaman Lisesi mezunu olan Önder, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı ancak 12 Eylül 1980 darbesi sonrası ikinci sınıfta okulunu bırakmak zorunda kaldı.

CEZAEVİ YILLARI

Siyasi faaliyetleri nedeniyle 1980’de gözaltına alınan Önder, 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Mamak, Ulucanlar ve Haymana cezaevlerinde toplam yedi yıl kaldı. Cezaevinde açlık grevlerine katıldı, yazmaya devam etti.

SİNEMA KARİYERİ

1987’de tahliye olduktan sonra yurtiçi ve yurtdışında çeşitli işlerde çalışan Önder, 2003 yılında sinemaya yöneldi. İlk filmi Beynelmilel (2006), 12 Eylül dönemini mizahi bir dille anlattı ve çok sayıda ödül kazandı. O… Çocukları (2008), F Tipi Film (2012) ve İtirazım Var gibi yapımlarda senarist, yönetmen ve oyuncu olarak yer aldı.

SİYASİ KARİYERİ

2011 genel seçimlerinde bağımsız aday olarak Meclis’e giren Önder, 2013’te HDP’ye katıldı. 2014 yerel seçimlerinde HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. 2015 seçimlerinde Ankara milletvekili seçildi. 2023 seçimlerinde ise DEM Parti’den İstanbul milletvekili seçilerek Meclis Başkanvekilliği görevini üstlendi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

2013-2015 yıllarındaki çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’la yapılan İmralı görüşmelerinde yer aldı. Aynı yıl Gezi Parkı eylemlerine katıldı ve biber gazı fişeğiyle yaralandı. 2013 Newroz kutlamasındaki konuşması nedeniyle 2018’de “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 43 ay hapse mahkûm edildi, ancak 2019’da Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edildi.

ÖDÜLLER VE ESERLER

Beynelmilel filmiyle birçok ulusal ve uluslararası ödül kazandı. Aynı adlı bir kitap da yayımladı. Ayrıca senaryosu yazılmış fakat henüz çekilmemiş dört projesi daha bulunmaktadır.