Suriye 15 Mart 2011 yılında başlayan iç savaş uzunca yıllar devam ederken milyonlarca Suriyelinin de ölümüne neden olmuş hatta çoğunun da göç etmesine neden olmuştu.
Suriye’de bu yaşanan iç karışıklık için ülkeler harekete geçmiş ve savaşın durması için çağrılarda bulunurken desteklerini de esirgememişti.
Suriyelilerin yaklaşık olarak 24 yıllık esareti 18 Aralık 2024 tarihinde Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesi ile sona erdi. Devrilen rejim Suriye’deki vatandaşlar ve başka ülkelerde yaşayan Suriyeliler tarafından büyük bir coşkuyla kutlandı.
YENİ REJİMDEN ZİYARETLER
Esad rejiminin çökmesinin ardından ülke yönetimini devralan Ahmed eş-Şara, ülke ’de önemli değişikler için adımlar atarken diğer ülkelere de ziyaretler gerçekleştirmesiyle dikkat çekiyor.
Türkiye’den ilk ziyareti MİT Başkanı İbrahim Kalın gerçekleştirmiş ardından ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ziyaret etmiş hatta Suriye’de yönetimi devralan Ahmed eş-Şara ile ortak canlı yayın açarak açıklamalarda bulunmuştu.
Suriye’nin yeni Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara çok bir süre geçmeden 4 Şubat 2025 tarihinde eşi ile birlikte Türkiye’ye dikkat çeken bir ziyarette bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Ahmed eş-Şara Suriye’nin geleceği ve güvenliği için önemli açıklamalarda bulunmuştu.
Suriye’deki Rejim Değişikliği Türkiye İçin Ne Anlama Geliyor
REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TÜRKİYE’YE ETKİSİ
Bir araştırma şirketi Suriye’de yaşanan bu rejim değişikliğinin Türkiye’ye olumlu ve olumsuz yönleri için sokağa çıktı. Bakın anket sonucuna göre vatandaşlar ne düşünüyor?
Areda SURVEY araştırma şirketi 4 bin 48 kişi ile yaptığı araştırmada vatandaşlara “Sizce Suriye’deki rejim değişikliği Türkiye için iyi mi oldu yoksa kötü mü?” sorusunu yöneltti.
Vatandaşların yüzde 68,1’i Suriye’deki rejim değişikliğinin Türkiye için iyi olduğunu belirtirken yüzde 31,9’u ise kötü olduğunu düşünüyor.
MUHALEFETİN SURİYE POLİTİKALARI BAŞARILI MI?
Yine 4 bin 48 kişiye yöneltilen “muhalefet partilerinin Suriye konusundaki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna gelen cevaplar bakın ne oldu.
Ankete katılım sağlayan 4 bin 48 vatandaşın yüzde 71,1’i muhalefet partilerinin Suriye konusundaki politikalarını başarısız bulduğunu yüzde 28,9’unun ise başarılı bulduğunu açıkladı.